de Bibliotheek van Capelle

In de Bibliotheek van Capelle ervaar je je literaire, culturele en historische woonomgeving. Naast een ruimte in de Bibliotheek aan het Stadsplein waar je de collecties kunt bewonderen is er een digitale plaats ingericht waar je te weten kunt komen hoe Capelle is zoals het is en waar je kennis kunt maken met de Capelse schrijvers.

Eregalerij schrijvers

Een greep uit de Capelse schrijvers

 • Claudia de Rave-Reijpert

 • Anne-Marie van der Wilt

 • Jan van der Graaf

 • Mensura Zvrko

 • Paul Weyling

 • Rianne Lampers

naar alle schrijvers uit de Eregalerij

Never ending story

 1. Proloog

  Dirk-Jan woonde achter het Slotplein. Zijn woning stond in een kleine wijk waarop de gemeente het stempel had gedrukt van beschermd dorpsgezicht. Hij had al een tijdje een conflict met de gemeente, omdat toestemming voor een aanbouw achter zijn huis erg lang op zich liet wachten. Bij zijn aanvraag had hij tekeningen van de serre gedaan, maar de gemeente vond dat de gebruikte materialen bij de uitstraling van de buurt moesten passen. Dat was het nadeel als bewoner van een historisch pand.

  26 september 2013

  Bekijk details van Proloog

 2. Slot (Hi)story

  Het was een mooie zaterdag in juni. Sjoerd had vrij. In de krant had hij gelezen dat het dief- en duifhuisje open was en dat er in het Slotpark een rondleiding werd gehouden. Hij was bezig om een hoop troep op zijn zolder op te ruimen. Maar eigenlijk had hij daar al lang genoeg van. Toen Anna hem naar beneden riep voor de koffie, stelde hij haar dan ook voor om ’s middags naar het Slotpark te gaan.

  21 februari 2016

  Bekijk details van Slot (Hi)story

 3. Twee lijken, veel vragen

  Er was iets geknakt in Jacob. Zijn lieve Izabel was er niet meer. Hij huilde zachtjes voor zich uit. Aert wilde met hem naar de schout, maar daar was Jacob nog helemaal niet aan toe. Hij wilde zelfs het liefste in een hoekje blijven liggen en langzaam doodgaan. Hij zag geen licht meer, alleen maar duisternis.

  23 november 2015

  Bekijk details van Twee lijken, veel vragen

 4. Het keukenmeisje

  ´Wacht even. Voordat je weggaat, ik heb nog wat voor jou.´ De keukenmeid, die Izabel heette, veegde haar handen aan haar schort af, pakte een halfje roggebrood en een grote worst van de tafel en gaf die aan Aert. ´Ontbijt. Voor jou en Jacob.´ ´Dank je wel, Izabel. Wat attent en lief van jou.´ ´Graag gedaan, Aert,´ zei Izabel.

  22 november 2015

  Bekijk details van Het keukenmeisje

Meer

Stadsdichter

Miranda de Haan is de eerste Capelse stadsdichter.

Capelle in Beeld

In het beeldarchief Capelle in Beeld zijn enkele duizenden oude foto’s opgeslagen. Met regelmaat wordt beeldmateriaal toegevoegd. Ook treft u er video opnames aan. Het is voor iedereen toegankelijk. 

Erfgoedhuis ZH

Erfgoedhuis Zuid-Holland is erfgoedrijk. De monumenten (ook de mobiele), gebouwen, landschappen, collecties en geschiedenis vertellen het Verhaal van Zuid-Holland en de regio’s. Erfgoedhuis ZH behoudt dat verhaal, zet het in, en geeft het door, ook aan de jongste generatie.  

de canon van Capelle

De Canon van Capelle aan den IJssel is ontstaan door samenwerking tussen Bibliotheek aan den IJssel en de Historisch Vereniging van Capelle. 

De canon van Nederland

De website entoen.nu is bedoeld voor alle geïnteresseerden in de Nederlandse cultuur en geschiedenis. De canon van Nederland telt 50 vensters: belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die samen laten zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft tot het land waarin we nu leven. 

De Leesclub van Alles op Radio Capelle

Roeland Dobbelaar

Roeland Dobbelaer is hoofdredacteur van “De Leesclub van Alles”. Zijn grootste wens is dat Nederland meer boeken gaat lezen! Dat probeert hij op vele manieren te bereiken, o.a. door de nieuwe boekenrubriek op Radio Capelle, “De Leesclub van Alles”, waarin hij telkens een willekeurig boek bespreekt.

Rijkdom, Ingrid Robeyns

Ons leven in de bossen, Marie Darricksecq

Interview met Wim Kerkhof van The Amazing Stroopwafels. Wim Kerkhof was samen met Fred Piek, de oprichter van The Amazing Stroopwafels die hun carrière begonnen op 21 maart voor het warenhuis Ter Meulen.

Interview zoon van Wim Kerkhof over boek over The Amazing Stroopwafels. 

Holy Fuck, Mabel Nummerdor & Jeanneke Scholtens

Een leven tussen licht en duisternis, Andrew Graham Dixon over Caravaggio

Magda, Christiaan Jongeneel

Capelle bouwt aan een nieuw Stadscentrum

Macht en Pracht

De Heren en Vrouwen van Capelle en hun kastelen in Capelle aan den IJssel in samenhang met de gebeurtenissen in hun tijd.

Historische Vereniging Capelle aan den IJssel

De vereniging wil de historie van Capelle aan den IJssel door alle beschikbare middelen toegankelijk maken voor een breed publiek zoals publicaties, exposities, lezingen e.d. Ook worden verhalen, foto’s, voorwerpen en documenten verzameld om deze historie inzichtelijk te maken. 

Contact

De Bibliotheek Van Capelle is een initiatief van Bibliotheek aan den IJssel, de Historische Vereniging Capelle en de gemeente Capelle aan den IJssel. Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem contact op met debibliotheekvancapelle@bibliotheekaandenijssel.nl