de Bibliotheek van Capelle

In de Bibliotheek van Capelle ervaar je je literaire, culturele en historische woonomgeving. Naast een ruimte in de Bibliotheek aan het Stadsplein waar je de collecties kunt bewonderen is er een digitale plaats ingericht waar je te weten kunt komen hoe Capelle is zoals het is en waar je kennis kunt maken met de Capelse schrijvers.

75 jaar vrijheid

Op 5 mei 2020 was het precies 75 jaar geleden dat heel Nederland is bevrijd. Dat vieren we uitgebreid in Capelle. Met veel activiteiten voor jong en oud.

Bekijk de themapagina

75 jaar vrijheid

De canon van Capelle

De Canon van Capelle aan den IJssel is ontstaan door samenwerking tussen Bibliotheek aan den IJssel en de Historisch Vereniging van Capelle.  

Historische Vereniging

De vereniging wil de historie van Capelle aan den IJssel door alle beschikbare middelen toegankelijk maken. Ook worden verhalen, foto’s, voorwerpen en documenten verzameld om deze historie inzichtelijk te maken.  

Capelle in beeld

In het beeldarchief Capelle in Beeld zijn enkele duizenden oude foto’s opgeslagen. Met regelmaat wordt beeldmateåçriaal toegevoegd. Ook treft u er video opnames aan. Het is voor iedereen toegankelijk.

Uitgelicht 'Panggajo'

Panggajo, van woonoord naar woonwijk. Geschiedenis van Molukkers in Capelle aan den IJssel 1958-2018' heet het jubileumboek, dat 392 pagina's telt. ,,Als iedereen in Capelle hier kennis van neemt, is dit boek geslaagd'', zegt Sharon Thenu, lid van de Molukse Wijkraad, Dewan Maluku Capelle, die de opdracht gaf tot het maken van het boek. (Bron AD - Peter Schilthuizen 20-09-19)

Het is dan ook logisch dat ik, voor onze bibliotheek een exemplaar van dit boek in ontvangst mocht nemen. Een prachtig uitgegeven boek waarin drie generaties Molukkers en Nederlandse betrokkenen aan het woord komen. Verhalen over gemeenschapszin, het dagelijks leven in het woonoord, religie, cultuur en het besef dat de tijd in Nederland veel langer ging duren dan verwacht. Ook de politieke geschiedenis wordt niet uit de weg gegaan en doordat de mensen zelf de verhalen vertellen leef je je in in de indrukwekkende geschiedenis van de Molukkers in Capelle. Bovendien word je nieuwsgierigheid gewekt naar de voorgeschiedenis.
Ik vind het een aanrader en ben blij dat ook u het boek kunt gaan lezen want binnenkort is het boek zowel in Krimpen – als in Capelle aan den IJssel te leen en een onderdeel van onze ‘Kruidnagelcollecties.’ Dit zijn collecties waar nog veel meer te vinden is over de geschiedenis van de Molukken en de betrokkenheid van de Molukkers met zowel Capelle als Krimpen aan den IJssel. Zo kunnen wij als bibliotheek bijdragen aan het doel van het boek: ,,Als iedereen in Capelle hier kennis van neemt, is dit boek geslaagd'', zegt Sharon Thenu

Conny Reijngoudt
Directeur Bibliotheek aan den IJssel
 

Van woonoord naar woonwijk

Boekpresentatie in de bibliotheek.

Panggajo

Werkgroep Gedenkboek 'Panggajo van woonoord naar woonwijk'

De verhalen met herinneringen van de eerste, tweede en derde generatie Molukkers die vanaf 1958 in Capelle aan den IJssel werden opgevangen in woonoord IJsseloord, en later verhuisden naar de Molukse woonwijk Oostgaarde.

Bekijk dit boek

Capelse personages

Maak kennis met een aantal bekende en minderbekende Capelse 'personages'.

Capelle bouwt aan een nieuw Stadscentrum

Duurzaamheid

Jaarlijks organiseert de gemeente Capelle aan den IJssel de week van de Duurzaamheid.