Capelse personages

Bibliotheek aan den IJssel wil een bibliotheek zijn met een duidelijk lokaal gezicht. Daarom laten we je graag kennismaken met een aantal Capelse 'personages'. Immers, het zijn de bewoners die een stad maken tot wat een stad is. Hiertoe zijn een zestal Capellenaren geïnterviewd die een aantal groepen uit Capelle aan den IJssel vertegenwoordigen:

  • Ondernemer en homoambassadeur Noes Fiolet
  • Burgemeester Peter Oskam
  • Kinderburgemeester Chloë Wilson
  • Capelse Stadsdichter Miranda de Haan
  • Jolanda den Engelsman en Miep Hordijk als stimulerende krachten in het buurtwerk

De Capellenaren zijn geïnterviewd door Muriël Steegstra, werkzaam in de bibliotheek. De filmgroep Capelle legde de interviews vast.

Voor en door Capelse burgers
In 2012 realiseerden we met een provinciale subsidie een plaats in de bibliotheek waar de Capelse burgers hun culturele, historische en literaire omgeving kunnen ervaren. Samen met de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en een vertegenwoordiger van het archief van de Gemeente realiseerden we een Eregalerij van lokale schrijvers.

In de loop van de jaren is de eregalerij van Capelse en ook Krimpense schrijvers uitgegroeid tot een vijftigtal schrijvers. Er is een regionale canon gemaakt en gepresenteerd en is er in de bibliotheek een ontmoetingsplek ingericht voor geïnteresseerden. Alles hierover is terug te vinden onder de noemer de Bibliotheek van Capelle. Ook de Capelse peronages vormen een onderdeel van deze bibliotheek.

Miranda de Haan, Stadsdichter (2017)

Miep Hordijk, buurtmoeder

Peter Oskam, Burgemeester

Chloë Wilson, kinderburgemeester (2017)

Noes Fiolet, ondernemer en homoambassadeur

Jolanda den Engelsman, buurtvrijwilliger