Voorleeshalfuurtje voor 1,5 tot 2,5 jarigen

Gepubliceerd op: 23 mei 2019 12:45

Boekstartcoach Anke van der Neut is in Krimpen aan den IJssel een aanspreekpunt voor ouders die vragen hebben over (voor)lezen aan/met hun jonge kind. Dat is welkom, want nog veel ouders denken dat het pas zinvol is om de boeken in te duiken als een kind pakweg één jaar oud is. Anke bezoekt regelmatig het CJG om ouders te informeren én zij houdt spreekuur in de bibliotheek in Krimpen aan den IJssel, waar zij advies en leestips aanreikt. Op de laatste twee dinsdagen van de maand verzorgt zij van 10:30 tot 11:00 uur tevens een Voorleeshalfuurtje, bedoeld voor alle kinderen van 1,5 tot 2,5 jaar oud.

(voor)lezen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!

De allerkleinsten kunnen al enthousiast worden van boekjes. Maar, veel ouders vergeten in hun goede bedoelingen eenvoudige stappen die er in het alledaagse leven te maken zijn: samen praten over wat je ziet en hoort, wat er gebeurt. Denk aan een bus die voorbij rijdt, een vogel in de lucht, wapperende takken van een boom in de wind. Een kind daarop wijzen en in woorden aanduiden wat er te zien valt, is net zo effectief.

Met elkaar praten

Sommige ouders zijn bovendien onzeker over voorlezen, omdat zij het Nederlands nog niet of onvoldoende beheersen. Zonde, stelt Anke, want je kunt gewoon voorlezen in je eigen taal. Je bent dan toch met boekjes bezig en brengt het enthousiasme over voor de woorden en beelden die daarin te ontdekken zijn.

Aanspreekpunt en vertrouwd gezicht

Als specialist 0-6 jaar binnen Bibliotheek aan den IJssel, en sinds november 2018 als BoekStartcoach, zet Anke zich in om ouders enthousiast te maken over voorlezen en hen te informeren over alle mogelijkheden die er zijn. Zo weten nog steeds veel mensen niet dat kinderen t/m 17 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. En betreft het een kind onder de twee jaar, dan krijg je ook nog een leuk BoekStartkoffertje cadeau!

Anke houdt op 4 momenten spreekuur in Bibliotheek Krimpen:
De eerste 2 woensdagen van de maand | 16:00-17:00
De laatste 2 dinsdagen van de maand | 10:00-11:00

Op die laatste twee dinsdagen verzorgt zij tevens het Voorleeshalfuurtje.

Een kwartier voorlezen doet al wonderen

Een kwartier voorlezen per dag leert jouw kind 1000 nieuwe woorden per jaar! Door het bijwonen van het voorleeshalfuurtje heb je op twee dagen dus alvast dertig minuten in the pocket. Kom je ook langs? Aanmelden is niet nodig. En heb je vragen, dan kun je die natuurlijk ook aan Anke stellen.