Training Herkennen en doorverwijzen laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 18 september 2022 21:22

Afgelopen week heeft de trainerspool Digi-Taalhuis Capelle aan den IJssel de train-de-trainer 'Herkennen en doorverwijzen laaggeletterdheid' gevolgd. De training werd verzorgd door Anja Bijl van Stichting Lezen en Schrijven. Dit najaar verzorgen wij, in navolging daarvan, de training 'Herkennen laaggeletterdheid' drie maal voor maatschappelijke organisaties in Capelle aan den IJssel. Een belangrijke stap op weg naar een maatschappij waarin iedereen nog meer kan meedoen!

Laaggeletterdheid?

Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heb je dan ook beperkte digitale vaardigheden. Dan vind je bijvoorbeeld omgaan met een computer of een smartphone lastig. Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op je geldzaken. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. En dat komt meer voor dan je denkt.

Het herkennen van laaggeletterdheid

Maatschappelijke organisaties zijn vaak in contact met laaggeletterden zonder dat dit als zodanig herkend wordt. En dit kan tot verwarrende en zelfs nare situaties leiden, zowel voor de organisatie als voor de laaggeletterde; die om uiteenlopende redenen vaak niet zelf erkennen of bespreken dat hij/zij informatie niet kan lezen of begrijpen. Daarom is het belangrijk dat professionals in staat zijn de signalen van laaggeletterdheid te herkennen, zodat de dienstverlening hierop aangepast kan worden en de persoon in kwestie desgewenst kan worden doorverwezen. Er zijn immers zoveel mogelijkheden en vaak gratis en heel laagdrempelig. Je hoeft niet terug de schoolbanken in.

Hoe je deze signalen herkent en wat je kunt doen om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en je dienstverlening aan te passen (en dus kwalitatief beter te maken) leer je in de training 'Herkennen en doorverwijzen laaggeletterdheid', die wij dit najaar drie keer organniseren.

Ook betere dienstverlening?

Neem zeker contact op, dan bespreken we de mogelijkheden. Mail coördinator Digi-Taalhuis Yvonne Polman via digitaalhuis@bibliotheekaandenijssel.nl of bel 06-40549991.