Kwispellezen in Kinderlab Schollevaar

Gepubliceerd op: 8 mei 2019 09:42

Vanaf vandaag lezen vijf kinderen uit groep 4, van de Catamaran en de Sjalomschool in Capelle aan den IJssel, elke woensdag voor aan hulphond Jopie. Ze doen dat acht weken lang in het kader van 'kwispellezen', een initiatief dat bedoeld is als steuntje in de rug voor kinderen die lezen lastig vinden en niet zo leuk. Uit onderzoek en ervaring met kwispellezen elders blijkt dat het goed werkt en dat het leesniveau verbetert.

Wekelijks voorlezen aan hulphond Jopie

Elke week lezen de door school geselecteerde kinderen vijftien minuten voor aan Jopie. Voor alle kinderen zijn op basis van hun huidige niveau en interesse een aantal boeken geselecteerd dooronderwijsspecialisten van de bibliotheek. Het boek waaruit ze lezen mag ook mee naar huis. De hond en de kinderen worden begeleid door een vrijwilliger van Stichting Hulphond. 

Allround aanpak op maat

Om hun ervaringen te noteren krijgen elk kind en elke ouder een leeslogboekje en terwijl de kinderen Jopie voorlezen, krijgen ouders informatie van onze leesconsulent over (voor)lezen thuis en het belang daarvan. Zo hopen we, gestimuleerd door diverse positieve impulsen, de leeservaring te verbeteren van kinderen die niet zo graag lezen. Dat is essentieel, want wist je dat meer plezier in lezen leidt tot meer lezen en tot beter lezen, wat weer leidt tot méér lezen en zo een positieve vicieuze cirkel vormt? Eén ding is zeker: kinderen die lezen doen het beter op school en een kwartiertje per dag kan al genoeg zijn!

Nieuwe reeks 'kwispellezen'

In het najaar is nog een reeks Kwispellezen. Kinderen kunnen zich hiervoor via de school/leerkracht nog per e-mail aanmelden bij de teamleider Educatie van Bibliotheek aan den IJssel, Muriel Steegstra. Kinderen (met ouder!) van de scholen uit schollevaar krijgen voorrang. Er is ruimte voor max 10 kinderen.