Deze musea kun je virtueel bezoeken

Gepubliceerd op: 23 maart 2020 15:50

Er is een manier om je cultuurhonger toch te stillen in deze vreemde tijd: veel musea in binnen- en buitenland kun je virtueel bezoeken.

Pak je laptop of tablet, ga zitten op de bank en maak een rondgang door het Rijksmuseum in Amsterdam of het Guggenheim Museum in New York.

Het mooie van zo’n virtuele toer door een museum is dat je geen last hebt van hordes andere bezoekers, die net als jij dat ene schilderij of beeldhouwwerk eens van dichtbij willen bekijken. En doordat je kunt inzoomen, ontdek je de kleinste details in een kunstwerk.

Dat je vanuit je huiskamer door musea kunt wandelen hebben we onder meer te danken aan Google. Met het project Arts & Culture heeft de internetgigant de afgelopen jaren zo’n 1200 musea, galerieën en instituten in 70 landen digitaal toegankelijk gemaakt. Die virtuele rondleidingen werken op dezelfde manier als Google Street View en bieden overzichten van 360 graden.

Niet in al die 1200 musea kun je met Google Arts & Culture al zo’n virtuele wandeling maken. Maar van de meeste musea – waaronder ook het Bonnefantenmuseum in Maastricht (zie kader) – zijn wel foto’s van de collectie, en soms ook video’s en manuscripten te zien. Hieronder volgt een selectie van interessante musea, waar je met Google Arts & Culture terecht kunt.

Rijksmuseum, Amsterdam
Het bekendste museum in Nederland heeft een grote collectie werken uit de Gouden Eeuw. Bekijk De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, De vrolijke drinker van Frans Hals en veel meer wereldberoemde werken online.

Van Goghmuseum, Amsterdam
Met meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en ruim 750 persoonlijke brieven bezit dit museum de grootste verzameling werken van de Nederlandse schilder ter wereld. Bekijk zijn zelfportretten, zonnebloemen en De Aardappeleters van nabij.

Museum voor Schone Kunsten in Brussel
Dit is het belangrijkste museum voor beeldende kunst in België. Het bezit een collectie van zo’n 20.000 werken van Oude Meesters zoals Jheronimus Bosch, Rubens en Dirk Bouts tot Moderne Kunst van onder andere Marc Chagall, Gustave Van de Woestyne, Salvador Dali en Ossip Zadkine.

Pergamonmuseum, Berlijn
Dit archeologiemuseum is een van de grootste in Duitsland. Pronkstuk is het imposante Pergamomaltaar uit 180 voor Christus, gewijd aan de Griekse goden Athene en Zeus. Het altaar werd gevonden in Turkije. Ander topstuk: de Poort van Isjtar.

Gallerie degli Uffizi, Florence
Het Uffizi bezit de kunstcollectie van de beroemde familie De Medici en omvat schilderijen uit de middeleeuwen, renaissance en barok van onder andere Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli en Rafaël. Enkele hoogtepunten: de Geboorte van Venus van Sandro Botticelli en de Laocoöngroep, een marmeren groep sculpturen uit de Oud-Griekse beeldhouwkunst.

British Museum, Londen
Dit museum in de Britse hoofdstad bezit één van de grootste kunstcollecties ter wereld. Het bekendste bezit is de Steen van Rosetta. Deze zwarte, granieten steen werd in 1799 in Egypte gevonden en stamt uit ongeveer 200 voor Christus.

J. Paul Getty Museum, Los Angeles
Een groot deel van de collectie van dit Amerikaanse museum gespecialiseerd in westerse kunst vanaf de middeleeuwen tot en met nu. De collectie bestaat uit voorwerpen uit de 8e tot en met de 21e eeuw en omvat ook tekeningen, schilderwerken, manuscripten, sculpturen en foto’s.

Guggenheim Museum, New York
Guggenheim bezit een collectie moderne kunst met werken van onder andere expressionisten, postimpressionisten, modernisten, surrealisten. Enkele topstukken zijn Liggend naakt van Modigliano, Parijs vanuit het venster gezien van Marc Chagall en Blonde vrouw van Picasso.

Musée d’Orsay, Parijs
In dit voormalig treinstation zijn werken van beroemde schilders uit de periode tussen 1848 en 1914 te zien. Een kleine selectie: Vincent van Gogh, Camille Pissaro, Manet, Degas, Cézanne en Renoir.

MASP, Sao Paulo
Dit grootste kunstmuseum in Brazilië bezit een flinke collectie kunstwerken uit de hele wereld vanaf de veertiende eeuw tot en met nu. Je ziet er hedendaagse Braziliaanse kunst, Afrikaanse en Aziatische kunst en werken van Europese schilders zoals Chagall, Degas, Toulouse-Lautrec en Bellini.

National Museum of Modern and Contemporary Arts, Seoul
Dit museum bezit vooral hedendaagse Koreaanse kunst, maar de collectie omvat ook werken van kunstenaars uit de rest van de wereld zoals Andy Warhol, Joseph Beuys en Markus Lüpertz.

Hermitage, Sint Petersburg
Het Hermitage is een van de grootste musea in de wereld. De collectie is gigantisch: meer dan drie miljoen werken uit de hele wereld en uit zo’n beetje alle periodes. Voorlopig is nog maar een fractie van de collectie online te bekijken, maar je krijgt toch al een eerste indruk.

National Gallery of Art, Washington DC
Dit kunstmuseum in de Amerikaanse hoofdstad biedt twee online tours: een over Amerikaanse mode tussen 1740 en 1895 en een met werken van de Nederlandse barokschilder Johannes Vermeer.

Museo Nacional de Antropologia, Mexico Stad
Dit museum is gewijd aan de pre-Spaanse archeologie en geschiedenis in Mexico. Onder andere de Mayacultuur komt uitgebreid aan bod. Het bestaat uit maar liefst 23 zalen, waar je verschillende archeologische topstukken vindt, zoals de
Azteekse kalendersteen.