Keti Koti: herdenken of vieren?

Programma in de Bibliotheek

Op 1 juli herdenken en vieren we de afschaffing van slavernij in Nederland. Van 23 juni t/m 4 juli organiseren we in de Bibliotheek diverse activeiten rondom Keti Koti. Bekijk het volledige programma op deze pagina. Bekijk hier het volledige Keti Koti programma in de Bibliotheek.

Keti Koti Dialoogtafel

Eten, rituelen, muziek en een eerlijk gesprek – dat is de kracht van de Keti Koti Dialoogtafel. In samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel, staan we samen stil bij het Nederlandse slavernijverleden en de sporen die dit nog altijd nalaat. Onder begeleiding van Maartje Duin en Peggy Bouva gaan we met elkaar in gesprek over hoe dit verleden doorwerkt in het heden.

Reserveer jouw plek aan de Dialoogtafel op 27 juni


Meer lezen over het slavernijverleden

Koto Expo

Kleurrijke tentoonstelling over Afro-Surinaamse klederdracht. Curatoren Yvonne Olivieira en Sulitha Wezer nemen je mee in de wereld van de kleurrijke koto's, angisa’s en kotomisi's. Speciaal openingsritueel op zaterdag 21 juni om 11:00 uur. Iedereen is welkom!

Lees meer over de Expo

Koto Expo

Keti Koti voor kinderen

Kinderworkshop: Maak je eigen Alakondre-ketting

Alakondre kralenketting

In deze toffe workshop maak je je eigen Alakondre-kralenketting. "Ala kondre" betekent 'alle landen' – en dat zie je terug in de kleurrijke kralen, die allemaal een eigen betekenis hebben. Ontdek de verhalen uit de Surinaamse cultuur op 25 juni in Krimpen en op 2 juli in Capelle aan den IJssel. Leuk en leerzaam, voor kinderen vanaf 4 tot 10 jaar! Toegang is gratis.

Schrijf je in voor de workshop

Kindervoorstelling Anansi de Spin – Sterker dan Olifant

Anansi de spin

Op woensdag 2 juli komt de ondeugende spin Anansi naar theater De Tuyter in Krimpen aan den IJssel! In deze interactieve voorstelling ontdekken jonge kinderen hoe Anansi – met zijn slimheid en grapjes – zelfs de sterke olifant te slim af weet te zijn. Een vrolijke mix van muziek, humor en spel, en een leuke kennismaking met de kleurrijke wereld van Anansi-verhalen. Perfect voor kinderen vanaf 4 jaar tot 7 jaar! Toegang is gratis.

Schrijf je in voor de voorstelling

Romans


Onze gedeelde geschiedenis

Keti Koti

De letterlijke vertaling van Keti Koti (spreek uit 'kittie kottie'), is 'de  ketenen verbroken'. Dit verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte vastgebonden werden in boten. Keti Koti is jaarlijks een grote en belangrijke viering in Suriname en Nederland.  

Meer over Keti Koti

Dialoogtafels

Tijdens een Keti Koti Dialoogtafel wordt door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens stilgestaan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden.
Naast de gesprekken worden rituelen uitgevoerd die te maken hebben met het slavernijverleden.

Meer over de Dialoogtafels

Podcasts

Strijden ga ik

Een belangrijk figuur in de geschiedenis van de slavernij is de Surinaamse verzetsstrijder en antikoloniale schrijver Anton de Kom. Met bekende werken zoals Wij slaven van Suriname, verzette hij zich tegen het Nederlandse koloniale systeem. In de podcast Strijden ga ik duiken historici Paul de Jong en Tim Streefkerk in het leven, het werk en de nalatenschap van de Surinaamse vrijheidsstrijder en auteur.  

Naar Strijden ga ik

De plantage van onze voorouders

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Naar De plantage van onze voorouders

BONUS!: Slavernij

In de aflevering ‘BONUS!: Slavernij’ van de podcast In het Rijksmuseum blikt presentator Jörgen Raymann terug. Hij gaat in gesprek met Valika Smeulders, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling Slavernij, en met Gijs Stork, die in de bijbehorende audiotour het verhaal van Dirk van Hogendorp (1761-1822) vertelde.

Naar BONUS!: Slavernij