VoorleesExpress

Ieder verhaal begint met taal

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een vrijwilliger heeft 20 keer contact met een gezin om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Samen met de ouders streven we ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.


Aan het woord

Vrijwilligster Sonja van de VoorleesExpress en burgemeester Peter Oskam van Capelle en burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel vertellen over hoe leuk, maar vooral ook hoe belangrijk voorlezen is.

“Voorlezer zijn geeft echt voldoening”

"Door (voor) te lezen, worden de kansen van kinderen vergroot"

“Voorlezen prikkelt de verbeelding”

Doe mee! Word vrijwilliger

Help je graag kinderen die moeite hebben met taal? Ben je 18 jaar of ouder en minimaal 20 weken lang beschikbaar? Meld je dan aan. Al onze vrijwilligers krijgen een training, begeleiding en een een tijdelijk lidmaatschap om jeugdboeken te lenen.

Je kunt aan de slag als voorlezer of coördinator.

Taal stimuleren op afstand?

Corona proof tips

Wij volgen alle adviezen van het RIVM en kijken kritisch per situatie wat de beste oplossing is om toch samen taal- en leesplezier te hebben en zoveel mogelijk gezinnen te bereiken.

Wij hebben 6 tips verzameld om toch contact te kunnen houden en de taalontwikkeling van kinderen op afstand kunnen blijven stimuleren.

Naar de tips

Samen aan de slag!

VoorleesExpress in de praktijk!

VoorleesExpress aan den IJssel

Kinderen in Nederland blijken ongelijke kansen te hebben in het onderwijs. Ze hebben niet dezelfde kans op een succesvolle schoolloopbaan, ook al zijn ze even slim. Bij gelijke intelligentie is het bepalend uit welk gezin je komt. Als jouw ouders laagopgeleid zijn en je thuis weinig gestimuleerd wordt, heb je minder kans op een succesvolle onderwijscarrière.  

Samenwerken met de bibliotheek

Bibliotheken vormen de verbinding tussen onderwijs, welzijn en thuis. De VoorleesExpress sluit aan op andere landelijke leesbevorderingsprogramma's als Boekstart en de Bibliotheek op school. Het project helpt de bibliotheek om haar maatschappelijke positie vorm te geven, meer met vrijwilligers te werken en laag taalvaardige gezinnen met jonge kinderen te bereiken.

Meld een gezin aan

Ben je leerkracht of pedagogisch medewerker en heb je een kind in de groep met een taalachterstand? Geef het dan op voor de VoorleesExpress! Onze vrijwilligers stimuleren kinderen en ouders om samen boeken te lezen en taalspelletjes te doen.  

Meer informatie?
Neem contact met ons op: voorleesexpress@bibliotheekaandenijssel.nl

Gelijk een gezin aanmelden? Maak gebruik van dit formulier.