Keti Koti: herdenken of vieren?

Programma in de Bibliotheek

In de eerste week van juli herdenken en vieren we de afschaffing van slavernij in Nederland.

Op 4 juli organiseren we een speciale avond: Keti Koti: herdenken of vieren?, met als host de bekende strafpleiter en tv-persoonlijkheid Natacha Harlequin. Ondanks dat Natacha Harlequin zich soms afvraagt of we allemaal niet ‘moe’ zijn van het praten over ons slavernijverleden, zet zij zich, net als haar gesprekpartners in voor meer zichtbaarheid van de sporen ervan.
Tijdens deze avond gaat zij in gesprek over herdenken en vieren van Keti Koti met Dr. Valika Smeulders en Cynthia McLeod.

Natacha Harlequin

Natacha Harlequin

Sinds 2008 is ze samen met haar man eigenaar van advocatenbureau Taekema Harlequin Advocaten in Den Haag. Voor de serie ‘Sporen van Slavernij’ reisde Natacha Harlequin naar Suriname. Natacha is nazaat van een Schotse plantage-eigenaar die een relatie heeft gehad met haar tot slaaf gemaakte voormoeder. Natacha wilde weten of het echte liefde was tussen haar voorouders.  

Meer lezen over Natacha Harlequin

Dr. Valika Smeulders

Dr. Valika Smeulders is hoofd geschiedenis Rijksmuseum en gespecialiseerd in cultureel erfgoed, diversiteit en het koloniale verleden. Als gastcollectionneur heeft zij voor onze bibliotheek een collectie samengesteld.  

Meer lezen over Dr. Valika Smeulders

Cynthia McLeod

Cynthia McLeod is een Surinaamse schrijfster gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname. Haar debuut Hoe duur was de suiker? was binnen enkele weken uitverkocht en Cynthia McLeod werd op slag de bekendste schrijfster van Suriname. Bijna alle boeken van haar zijn te leen in de bibliotheek.

Meer lezen over Cynthia McLeod


Open Leeskring

De Open Leeskring leest 'Hoe duur was de suiker' van Cynthia McLeod. maandag 1 juli 10:30 - 12:00 Bibliotheek Krimpen | woensdag 3 juli 10:30 - 12:00 Bibliotheek Capelle Centrum.

Aanmelden

Keti Koti dialoogtafel

Tijdens een bijeenkomst, geheel in Surinaamse stijl, vindt dit jaar weer een Keti Koti dialoogtafel plaats. Natuurlijk met alle rituelen, gebruiken en lekkernijen die hierbij horen! Dit organiseren wij in samenwerking met de Surinaamse community van Capelle aan den IJssel en iedereen is welkom!

Dinsdag 2 juli 15:00 - 17:00 | Bibliotheek Capelle Centrum |aanmelden

Peuterpret

Deze week lezen we voor uit het prentenboek 'Prinses Arabella is jarig' van Mylo Freeman. Prinses Arabella is een schattige, maar eigenwijze prinses die allerlei avonturen beleeft. Dinsdag 2 juli 10:30 - 11:15 Bibliotheek Krimpen | vrijdag 5 juli 10:30 - 11:15 Bibliotheek Capelle Centrum

Loop gerust binnen, het is gratis


Gastcollectie Dr. Valika Smeulders

Speciaal voor onze bibliotheek heeft Dr. Valika Smeulders een gastcollectie samengesteld. De boeken worden vanaf 1 juli op tafels in de bibliotheek gepresenteerd.

 

 

Meer lezen over het slavernijverleden


Meer boeken

Onze gedeelde geschiedenis

Keti Koti

De letterlijke vertaling van Keti Koti (spreek uit 'kittie kottie'), is 'de  ketenen verbroken'. Dit verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte vastgebonden werden in boten. Keti Koti is jaarlijks een grote en belangrijke viering in Suriname en Nederland.  

Meer over Keti Koti

Dialoogtafels

Tijdens een Keti Koti Dialoogtafel wordt door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens stilgestaan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden.
Naast de gesprekken worden rituelen uitgevoerd die te maken hebben met het slavernijverleden.

Meer over de Dialoogtafels

Romans

Podcasts

Strijden ga ik

Een belangrijk figuur in de geschiedenis van de slavernij is de Surinaamse verzetsstrijder en antikoloniale schrijver Anton de Kom. Met bekende werken zoals Wij slaven van Suriname, verzette hij zich tegen het Nederlandse koloniale systeem. In de podcast Strijden ga ik duiken historici Paul de Jong en Tim Streefkerk in het leven, het werk en de nalatenschap van de Surinaamse vrijheidsstrijder en auteur.  

Naar Strijden ga ik

De plantage van onze voorouders

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Naar De plantage van onze voorouders

BONUS!: Slavernij

In de aflevering ‘BONUS!: Slavernij’ van de podcast In het Rijksmuseum blikt presentator Jörgen Raymann terug. Hij gaat in gesprek met Valika Smeulders, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling Slavernij, en met Gijs Stork, die in de bijbehorende audiotour het verhaal van Dirk van Hogendorp (1761-1822) vertelde.

Naar BONUS!: Slavernij

 

Foto Natacha Harlequin: Edwin Smulders
Foto Valika Smeulders: Photo_Studio Polat