Leesclub Anderstaligen

Wekelijks samen lezen, nieuwe woorden leren, tekst beter begrijpen en leesplezier.

In Krimpen aan den IJssel kunnen mensen die Nederlands willen leren elke dinsdag gratis meedoen met de Leesclub Anderstaligen, bij Crimpen Inn naast OBS Kortland aan de Ouverturelaan. De leesclub begon als een eenmalige activiteit en groeide uit tot een leesclub waar je elke week naartoe kunt. Mensen uit verschillende landen doen mee en zijn enthousiast over wat zij leren.

De leesclub begon tijdens Heel Nederland Leest. Het boek De Wandeling van Adriaan van Dis stond centraal en was er ook in makkelijke taal. Deze boeken worden uitgegeven door uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Bij Bibliotheek aan den IJssel werd het boek gelezen met mensen die Nederlands leerden en dat sloeg aan; inmiddels is er een vaste leesclub en zijn er boeken gelezen zoals Anne Frank, Johan Cruijff, Het huis aan de gouden bocht en Mevrouw Mijn Moeder van Yvonne Keuls. Dit jaar lezen zij het boek Sonny Boy tijdens Heel Nederlands Leest, de campagne die onlangs van start is gegaan en duurt tot 30 november.

Praten en delen

Vrijwilligers Henny, Conny, Alieke en Netty begeleiden de leesclub. De afgelopen tijd lazen zij de makkelijke versie van het boek Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi, over een man uit Irak die in Nederland asiel aanvraagt. Deelnemers lezen een stukje voor en er wordt steeds gepraat over wat er precies in het stukje tekst staat en of iedereen dat ook zo had begrepen. De vrijwilligers leggen uit wat opvallende of onbekende woorden betekenen. Vaak vragen ze daarbij naar ervaringen in het eigen land of de eigen cultuur.

“Het stuk dat we vorige week lazen, over op tijd komen, dat is zo herkenbaar”, vertelt vrijwilligster Netty. “Dat merk je hier ook, maar als mensen langer in Nederland zijn verandert dat wel.” Alieke vult aan: “Wel prettig toch, dan weet je waar je aan toe bent”, maar ze haalt lachend haar schouders op: “Ach, je bent het gewoon gewend.” En zo is het. Want ja, Nederlanders hechten bovengemiddeld veel waarde aan op tijd komen. En een afspraak maken met iemand die inch’allah komt aanwaaien is ook een uitdaging. Er wordt tijdens de leesclub gepraat over dat soort verschillen, met respect en humor.

Tekst begrijpen

Deelnemer Lorette uit Zuid-Afrika maakt zich klaar voor het B1-inburgeringsexamen. Zij kan zich al goed verstaanbaar maken: “Ik kwam naar de leesclub en dan zie ik: hee, dit helpt mij. Dit helpt mijn hersenen om te weten – als ik een verhaal lees – hoe ik moet denken.” Ze vervolgt: “en die vrijwilliger die uitleg geeft, waardoor je dan denkt: o, zó moet die zin. Zo moet ik die zin begrijpen. Dat is fijn.”

Steeds vaker Nederlands praten

Ook Ilham komt graag naar de leesclub. Ze spreekt haar woorden met zorg uit: “Ik kan zo beter de Nederlandse taal leren en communiceren met andere mensen. De vrijwilligers doen heel veel, zijn heel aardig. Altijd ons helpen. Ik vind het heel leuk.”

‘Zeg dat je het niet begrijpt’

Ook het uit Irak afkomstige echtpaar Hanna en Karim komt graag. ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ hadden ze al eens geleend bij de bibliotheek. “Maar nu begrijpen wij veel beter”, vertelt Hanna. Karim, in eigen land dierenarts, heeft ook een tip voor de anderen: “My advies als een Nederlander spreekt tegen ons en niet begrijpen, zeg: niet begrijpen. Niet zeg: ja, ja, ja. Zeg gewoon dat je niet begrijpt.”

‘Misschien kan ik het ook’

Sinds enige tijd komen er enkele vrouwen van de vluchtelingenboot naar de leesclub. Ze spreken vloeiend Engels en één van hen legt uit dat zij in haar eigen land een sterke vrouw was en heel veel deed, maar hier in Nederland continu stress ervaart omdat zij de taal nog niet kent. De vrouw naast haar vertelt dat zij eerst niet dacht dat de leesclub zou helpen, maar dat ze van gedachten is veranderd; ze leert snel nieuwe woorden. “En ik zie veel mensen uit mijn eigen land die goed Nederlands spreken” vertelt ze in het Engels, ‘en dan denk ik, dat kan ik misschien ook.”

Kom jij ook naar de leesclub?

In Krimpen aan den IJssel is de leesclub elke dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur bij Crimpen Inn aan de Ouverturelaan naast OBS Kortland. Je kunt je aanmelden in de Bibliotheek krimpen of stuur een mail naar Sergei Khomenko s.khomenko@bibliotheekaandenijssel.nl of taalpuntkrimpen@bibliotheekaandenijssel.nl o.v.v. Leesclub Anderstaligen.