Topstuk: Parang en salawaku

Rarevu Tonikoe over zijn topstuk: Mijn topstuk is mijn parang en salawaku die ik uit mijn kampong heb meegenomen. Dit voorwerp is belangrijk voor mij, omdat het symboliseert wie ik ben. In 2009 ben ik in m’n ééntje terug gegaan naar de Molukken. Mijn roots liggen in de Noord Molukken, namelijk op het eiland Halmahera, kampong Kao-Wangeotak. Daar leerde ik pas echt mijn eigen cultuur, traditie en dus mezelf kennen. Ik leerde onder andere dat elke man een parang en salawaku in huis hoort te hebben en dat dit onlosmakelijk verbonden is met wie je bent. Zo heb ik in de kampong mijn eigen parang en salawaku gekregen en werd ik dus als het ware herboren als Noord Molukse man. 

Biografie

Ik ben 33 jaar. Ik heb een gezin met 2 kinderen. Onze dochter Asyera is 10 jaar en onze zoon Jesaja is bijna 3 jaar. Ik houd van gitaar spelen, boksen en voetbal.

Ik ben van de 3e generatie Molukkers in Nederland. Mijn vader is gewoon in Nederland geboren en mijn moeder is onderweg naar Nederland in Cimahi geboren. Ik ben in Rotterdam geboren en ik heb heel mijn leven in Krimpen gewoond. De Molukse wijk heeft altijd een centrale rol gespeeld in mijn leven. Het is de plek waar ik samen met mijn familie en vrienden groot ben geworden en van alles heb meegemaakt.

 

 

 

Rarevu Tonikoe