Capelle heeft een stadsdichter

Capelle aan den IJssel heeft een stadsdichter: de Capelse dichter Miranda de Haan heeft deze rol voor twee jaar. Als stadsdichter gaat zij minimaal zes gedichten per jaar schrijven over actuele Capelse gebeurtenissen. Daarnaast treedt ze op bij bijzondere gelegenheden.

De gedichten worden steeds gepubliceerd op de gemeentelijke website www.capelleaandenijssel.nl en aan de lokale media verzonden. “Miranda is voor ons een bekende Capelse dichter”, zegt cultuurwethouder Josien van Cappelle. “Collega-dichters noemden haar al langer onze stadsdichter, maar dat had nog geen officiële status. Nu hebben we het officieel gemaakt. Miranda schrijft over onze stad en inwoners, over bijzondere gebeurtenissen of over culturele evenementen. Een echte aanvulling op het culturele leven in Capelle.”

Het gedicht ‘Intro‘ schreef zij als een introductie van het stadsdichterschap aan Capelle aan den IJssel. Tijdens de nieuwjaarsreceptie gaf zij een voordracht van haar eerste stadsgedicht ‘Een voorbeschouwing‘. Ter gelegenheid van de opening van het Taalpunt in de bibliotheek aan den IJssel schreef zij het gelegenheidsgedicht ‘Een goed Punt‘. In februari schreef zij ‘Met Liefde‘, een refreingedicht ter gelegenheid van ‘Capelle Love City’. Van dat gedicht werd een filmpje gemaakt.

Het laatste stadsgedicht ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2016 is een pastiche op het “Egidiuslied” (“Egidius waer bestu bleven?” auteur onbekend, ca. 1400). Het Egidiuslied is waarschijnlijk het bekendste middeleeuwse lied uit de Nederlandse literatuur. Ook de pastiche heeft het rondeel als dichtvorm, en het bijbehorende metrum. Het thema van de Open Monumentendag 2016 is ‘iconen en symbolen’, vandaar de referentie naar de Pokémon-hype: de portals van het spel zijn wereldwijd geplaatst rond monumenten en kunstwerken in de openbare ruimte.  

Woordkunst

De Haan schrijft proza en poëzie. Ze organiseert maandelijks het open podium voor de woordkunst sPEAK in Capsloc. Schrijvers, dichters en songwriters maken daar hun entree. In januari van dit jaar won ze de eerste prijs tijdens de nationale poëzieweek in de centrale bibliotheek Rotterdam. En vorige maand won ze de derde prijs bij de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van stichting Ongehoord.
Haar benoeming is voor twee jaar. Daarna kan een andere Capelse dichter het stokje overnemen.
 

Stadsdichter Miranda de Haan