Annie

Annie is 79 jaar oud. Pas de laatste 30 jaar van haar leven is ze gelukkig. Van angstig, onzeker meisje is zij veranderd in een zelfverzekerde vrouw. ‘Als mijn tante vroeger op bezoek kwam, dan vloog ik achter de linnenkast. Zo angstig was ik. Ook voelde ik me alleen, ik was heel eenzaam.’ Pas tijdens haar tweede huwelijk begon Annie een verandering te merken. ‘Hij leerde me veel over de wereld, dat deed me goed. Na zijn overlijden leerde ik mijn huidige man kennen. Met hem heb ik echt rust gevonden.

Mijn basis is voor het eerst echt goed.’ Die basis heeft ervoor gezorgd dat Annie zich inmiddels helemaal zichzelf voelt. ‘Dat is zo’n heerlijk gevoel. Ik kan nog steeds niet uitleggen of omschrijven hoe dit voelt. Ik hoef niet meer bang te zijn en ervaar zoveel vrijheid.’ Vrijheid zorgde ervoor dat Annie zich ook op creatief gebied is gaan ontplooien. Ze heeft jaren fanatiek geschilderd en nu schuurt ze spekstenen. ‘Ik ben hier zo trots op. Het laat zien dat ik toch wat ben. Ik had altijd het gevoel dat ik niets waard was, dat ik niets kon, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.’ De gevoelige Annie krijgt tranen in haar ogen als ze deze woorden uitspreekt.

Als Annie 80 jaar wordt gaat ze dit vieren met een groot feest. In een zaaltje, waar haar favoriete zanger komt optreden. Alles is al geregeld. Ze had nooit gedacht dat ze zo op de voorgrond zou durven treden. Een feestje ter ere van haar verjaardag! Maar ook haar rol in een theatervoorstelling is een teken van hoe Annie is opgebloeid tot een vrouw die in haar kracht staat. ‘Het lijkt wel alsof ik aan mijn derde jeugd ben begonnen. En dat op mijn leeftijd!’