75 jaar Vrijheid

Verhalen uit Krimpen

Verhalen van Krimpense helden die zich hebben ingezet voor onze vrijheid.

 

 

75 verhalen

Wat betekent vrijheid voor jou?

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat heel Nederland werd bevrijd. Vrijheid komt in verschillende vormen en heeft voor iedereen een andere betekenis.

Verhalen uit Capelle

In aanloop naar 5 mei wordt elke dag het verhaal van een Capellenaar of iemand die een speciale band met Capelle heeft gepubliceerd. Ook collega Hetti Koster heeft een verhaal.

Wat verstaan jij onder vrijheid?

Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges zijn een serie lezingen waarin sprekers ingaan op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. De colleges worden gegeven in samenwerking met bijna alle Bevrijdingsfestivals in Nederland.

Gijs Tuinman deelt in zijn Vrijheidscollege zijn visie op vrijheid; “Vrede en vrijheid is niet gratis. Het is een wankel evenwicht tussen orde en chaos, tussen het collectief en het individu. Vrede en vrijheid zijn een realiteit en utopie tegelijkertijd.”

Vlogs

e-books over de Tweede Wereldoorlog

Podcasts

 • Naar de podcast

  De Hilte 11 is een podcast van RTV Drenthe en Drents Archief.

 • Naar de podcast

  Op houten banden is een podcast voor kinderen over de bevrijding van Nederland in 1944-1945.

 • Naar de podcast

  Verstilde Verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land.

 • Naar de podcast

  Het was een mooie zomer, die van ’45. In het bevrijde Nederland werd gefeest, gegeten en gevreeën.

Gedichtenwedstrijd

Thema 75 jaar Vrijheid

Evenals voorgaande jaren heeft de Nationale Stichting 4-5 mei het basis- en het voorgezet onderwijs gevraagd een Gedichtenwedstrijd te organiseren. Ook scholen uit Capelle aan den IJssel hebben mee gedaan.

Deelnemende scholen
Drie scholen zorgden voor 24 gedichten: Capelse School Vereniging ‘CSV’, ‘Het Baken’ en de Montessori School Capelle. Uit deze 24 deelnemers heeft het Comité Gedichten Capelle, bestaande uit Jan van der Zee, Theo Smit en Bernard Geise, 7 gedichten geselecteerd.

Winnaar Kai van Essen