Geletterdheid, informatievaardig zijn en een leven lang leren, horen tegenwoordig tot de absolute basisvaardigheden. Daarom zet Bibliotheek aan den IJssel in op fysieke en digitale bevordering van lezen en leren. Daar waar nodig dichtbij haar klanten in scholen of verzorgingshuizen, daar waar het kan door zelfservice en digitale diensten. Altijd klantgericht en professioneel, de samenwerking zoekend, efficiënt en resultaatgericht.

Begin 2016 is het Taalpunt geopend in Bibliotheek Capelle Centrum. Het Taalpunt is een centrale plek waar mensen met een taalachterstand terechtkunnen voor advies over en hulp bij taalvragen. Om laagdrempeliger te kunnen opereren, willen we naast de centrale plek in de bibliotheek ook in andere wijken een Taalpunt openen (bijvoorbeeld in Schenkel).

We zijn op zoek naar Taalvrijwilligers in de wijken

Wat ga je doen?

Gedurende de openingstijden sta je bezoekers te woord aan de balie van het Taalpunt. Je zorgt dat zij zich op hun gemak voelen en probeer je de hulpvraag op het gebied van taal uitgebreid in kaart te brengen. Zodra de vraag duidelijk is, wordt de bezoeker doorverwezen naar het juiste aanbod op het gebied van taal. Indien nodig wordt er informatie meegegeven. Goede nazorg is belangrijk, daarom controleer je als Taalpuntvrijwilliger altijd of iemand op de juiste plek is terechtgekomen. Taalpuntvrijwilligers werken onder de vlag van Bibliotheek aan den IJssel.

Wat maakt het werk de moeite waard?

• Je maakt contact met mensen met verschillende culturele achtergronden
  • Je kunt mensen een stuk op weg helpen naar zelfredzaamheid
  • Je ontwikkelt je eigen sociale vaardigheden
  • Je vergroot je kennis van de Capelse sociale kaart

Wat vragen wij?

• Een goede beheersing van het Nederland
  • Je vindt het leuk om met taal bezig te zijn
  • Je werkt graag met mensen, beschikt over inlevingsvermogen, enthousiasme, creativiteit, doorzettingsvermogen en veel geduld.
  • Je gaat de training voor Taalvrijwilliger volgen of heb je deze gevolgd. De training bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt verzorgd door de Stichting Lezen & Schrijven
  • Je zorgt als vertegenwoordiger van de bibliotheek voor een aantrekkelijke uitstraling van de bibliotheek in woord en gedrag
  • Indien nodig volg je bijscholingscursussen en neem je deel aan werkoverleg.

Wat bieden we je?

• Een plezierige en inspirerende werkomgeving
  • Een goede en zorgvuldige begeleiding door de vakinhoudelijke collega’s, een duidelijk en overzichtelijk takenpakket en een goed vrijwilligersbeleid
  • Regelmatig terugkerende scholing in de vorm van deskundigheidsbevordering
  • Een vrijwilligersovereenkomst
  • Een gratis bibliotheekabonnement

Heb je interesse?

Neem contact op met Miranda van der Meer, coördinator vrijwilligers m.vandermeer@bibliotheekaandenijssel.nl of bel met 010 450 32 44.