Vrijwilligster Anne den Boer

De Bibliotheek aan huis-dienst, gratis voor bibliotheekleden met minimaal een Standaard abonnement, is een uitkomst voor mevrouw Huizer-van Bovene (80), die er sinds twee jaar dankbaar gebruik van maakt. Vrijwilligster Anne den Boer (68) haalt op haar beurt veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. De goedlachse dames, beiden afkomstig uit Krimpen aan den IJssel, hadden direct een klik.

Dat mevrouw Huizer-van Bovene dertig jaar in Krimpen aan den IJssel heeft gewoond en Anne den Boer daar nog altijd woonachtig is, schepte direct een band. Fijne gesprekken volgden als vanzelf, iets wat de bezoekjes nog plezieriger maakt. “Ik maak nu twee jaar gebruik van de Bibliotheek aan huis”, vertelt de tachtigjarige, terwijl kat Floortje uitslaapt op de salontafel en klassieke muziek op de achtergrond klinkt. “Ik kom uit Krimpen, weet in Capelle niet eens waar de bibliotheek zit en ik loop moeilijk, ben erg gebonden aan huis. Toen hoorde ik dat dit kan en ik dacht: o, heerlijk!”

Een wisselwerking

“Op mijn beurt krijg ik er veel voor terug”, merkt Anne den Boer op. “Ik ben achtenzestig, dus dan begin je ook na te denken over ouder worden. En als ik mevrouw bezig zie — hoe ze woont, op de hoogte is en de stilte vormgeeft — dan vind ik haar een voorbeeld. Je moet je best blijven doen hè? Om de krant te lezen, een boek te lezen, te genieten van muziek.”

Anne den Boer kwam na het overlijden van haar man door een krantenartikel bij de bibliotheek terecht voor vrijwilligerswerk. Ze wilde graag plezierig en nuttig bezig zijn. Nu is ze VoorleesExpress- en Bibliotheek aan huis-vrijwilliger. “Ik vind het zo leuk om dit te doen en ik vind de manier waarop de mensen in de bibliotheek met jou als vrijwilliger omgaan echt heel prettig. Je voelt je gewaardeerd. En dat is iets wat altijd goed doet, want het is toch ook wel een beetje eenzaam werk. Ik ga voorlezen en terug naar mijn plekje, ik maak het een uurtje gezellig met mevrouw en ik ga weer naar huis. Je hebt niet meteen een dagvullend programma, maar dat blijkt me goed te bevallen.”

“Wat ik ook zo leuk vind”, vervolgt ze, “is dat ik weer extra gemotiveerd ben om me druk te maken om wat er in de bibliotheek staat. Je bent er immers voor de ander… ík moet boeken zoeken die die mevrouw leuk vindt. En dan kan zij zich nog zo gemakkelijk opstellen, maar je wilt het toch graag goed doen. En ja, dan ga je op een andere manier de bibliotheek in.”

Een heerlijke ontspanning

Mevrouw Huizer-van Bovene heeft geen favoriete schrijvers: “Het ene boek trekt je meer dan het ander, maar ik wil graag op de hoogte blijven van ook moderne schrijvers. Dat vind ik leuk. Verder heb ik geen voorkeur, lezen is gewoon een heerlijke ontspanning.”

Meer informatie en/of aanmelden

Heb je vragen of interesse om gebruik te maken van de Bibliotheek aan huis? Neem contact op met Miranda van der Meer, contactpersoon Bibliotheek aan huis: 010 450 32 44 of bibliotheekaanhuis@bibliotheekaandenijssel.nl.

Wat kost het?

Je kunt van de Bibliotheek aan huis service gebruikmaken als je een Standaard abonnement van de bibliotheek hebt. Dit abonnement kost € 50,00 per jaar. Ben je nog geen lid van de bibliotheek? Dan schrijven we je graag in. Bij het eerste bezoek van de medewerker kun je direct een inschrijfformulier invullen.

Net als Anne vrijwilliger worden bij de Bibliotheek aan huis?

We vinden het fijn dat jij het bibliotheekvak een warm hart toedraagt en nodigen je van harte uit contact met ons op te nemen wanneer jij je geroepen voelt om je in te zetten voor de Bibliotheek aan huis. Neem contact op via bovenstaande gegevens, wie weet kunnen wij nog vrijwilligers gebruiken. We maken graag kennis met je!