De Stichting Bibliotheek aan den IJssel voert het bibliotheekwerk uit in Capelle en Krimpen aan den IJssel. Een bibliotheek in ontwikkeling met twee centrale vestigingen, een kinderbibliotheek en een Haal en brengpunt en op twintig basisscholen een Bibliotheek op school. In 2017 zijn er meer dan 15.000 Krimpen en Capellenaren lid van de bibliotheek.

Missie en visie

Missie
Bibliotheek aan den IJssel stimuleert en ondersteunt de persoonlijke ontwikkeling van de inwoners van Capelle en Krimpen aan den IJssel door in te zetten op leesbevordering, leven lang leren en digitaal meedoen.

Visie
Onze bibliotheek zet in op de fysieke en digitale bevordering van lezen en leren zodat mensen zich  kunnen ontwikkelen tot zelfredzame burgers. Aan de basis hiervan liggen de beheersing van taal, lezen en vaardigheden om te kunnen omgaan met digitale media. Daar bovenop komen de kennis en vaardigheden die burgers nodig hebben om de voor hen relevante ontwikkelingen te kunnen  bijhouden. Bibliotheken zijn bij uitstek geschikt om burgers hierbij te stimuleren en te ondersteunen. Daar waar nodig doen wij dat dicht bij onze klanten, daar waar het kan met zelfservice en digitale diensten. Altijd uitnodigend en professioneel, de samenwerking zoekend, efficiënt en resultaatgericht.

Waarden en focus
Toegankelijkheid en klantgerichtheid vinden wij belangrijk. Ondernemerschap, professionaliteit en samenwerking landelijk, regionaal maar zeker lokaal, noodzaak. Wij geloven in een bibliotheek voor én door de samenleving. Wij geven absolute prioriteit aan het helpen van de jeugd en kwetsbare volwassenen bij het aanleren en verbeteren van basisvaardigheden taal, lezen en digitaal meedoen.

 • Bibliotheek aan den IJssel

  Stationsplein 16
  2907MJ Capelle aan den IJssel

  KvK Rotterdam 24388348

  BTW NL8154 02 697 B 01

 • Bibliotheek reglement

  Het reglement van de bibliotheek is hier te downloaden als PDF-bestand. Het reglement ligt in de twee centrale vestigingen ter inzage.

 • Bibliotheek aan den IJssel heeft een ANBI-status.

  Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Uw giften als particulier of bedrijf kunt u aftrekken van de inkomstenbelasting (als persoonsgebonden aftrek) of vennootschapsbelasting.

  Extra giftenaftrek
  Donateurs van een culturele ANBI, zoals de bibliotheek, krijgen nog een extra giftenaftrek: privépersonen een factor 1,25 en bedrijven die vennootschapsbelastingplichtig zijn factor 1,5. Bibliotheek aan den IJssel is als ANBI-instelling, zelf vrijgesteld van erfbelasting of schenkbelasting.

  Geefwet
  De nieuwe Nederlandse Geefwet geeft tijdelijk een extra voordeel aan de bibliotheek en de donateur. Het Ministerie van Financiën wil hiermee de giften van particulieren en bedrijven aan cultuur stimuleren. Het is daarom mogelijk een extra bedrag af te trekken van de
  inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Lees meer hierover in de brochure van de Nederlandse Rijksoverheid: daargeefjeom.nl

Directeur en teamleiders

'Visie en focus' dat is het motto van ons nieuwe beleidsplan 2016-2108. Als bibliotheek kiezen wij er voor om de komende jaren onze focus te verleggen. In ons beleidsplan lees je op welke wijze wij hier mee aan de slag gaan.

Raad van Toezicht

 • De heer R. de Rijk - voorzitter
 • De heer J.H. Verwoerd
 • Mevrouw drs. S. Koster
 • Mevrouw M.L.C. Beke