Kersverse Kinderboekenambassadeur junior

Gepubliceerd op: 28 november 2022 15:03

Kindeboekenambassadeur Menno

Onlangs is er een nieuwe Kinderboekenambassadeur junior verkozen: Menno (11) uit Capelle aan den IJssel. Met zijn ‘boekpromotie’ over het boek 'Rekenen voor het leven' werd hij, in bijzijn van nationale Kinderboekenambassadeur en illustrator Martijn van der Linden verkozen tot opvolger van Sophie uit Krimpen aan den IJssel. Kinderen aan het lezen krijgen, dat is zijn missie! Het maakt hem blij om anderen te laten ervaren hoe leuk lezen kan zijn. Plannen daartoe heeft Menno volop.

Wat doet een Kinderboekenambassadeur?

De Kinderboekenambassadeur junior heeft verschillende taken, zo ook Menno die ambassadeur is voor de gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel. Hij zal een paar keer per jaar – begeleid door een onderwijsspecialist – een boekpromotiefilmpje maken voor kinderen in Capelle en Krimpen. Hij zal optreden als jurylid in de regionale finale van de Voorleeswedstrijd, voorlezer zijn voor kleuters tijdens de Nationale Voorleesdagen en in overleg aanwezig zijn bij bibliotheekactiviteiten.

Volop plannen

Ideeën heeft Menno genoeg, creativiteit en inspiratie ook! Het is mede waardoor hij werd verkozen tot Kinderboekenambassadeur. Gewaardeerd werd zijn geheel eigen, innemende manier van vertellen en de creatieve manier waarop hij putte uit het boek Rekenen voor je leven; in plaats van het verhaal samen te vatten, ging hij interactief aan de slag met stukjes uit dit boek. Aanwezigen werden zo heel concreet betrokken bij het verhaal en bij het boek, dat sprak aan.

Focus op boekentips

Menno is helder in zijn insteek. Waar veel andere deelnemers zich wilden richten op voorlezen, wil Menno kinderen aan het voor hen juiste boek helpen. Boekentips dus! Zodat ze kunnen ervaren hoe leuk lezen kan zijn. Menno: “Om het leuk te vinden, moet je wel een boek hebben dat bij je past. Want we vinden niet allemaal hetzelfde leuk.” Zaak voor de kersverse Kinderboekenambassadeur dus, om kinderen in Capelle en Krimpen aan den IJssel te helpen bij het kiezen van een boek dat hen op het lijf is geschreven. Daar heeft hij al een plannetje voor, dat momenteel wordt uitgewerkt. Een instrument dat er gaaf uitziet én kinderen helpt een gedegen boekenkeuze te maken.

Bieb als tweede thuis

Zelf komt Menno al jaren in de bieb. Hij woont er in de buurt en ontdekte al gauw dat er super leuke boeken te vinden zijn. Er werkte ook altijd iemand die er opeens niet meer was, en toen Menno daarnaar informeerde bleek dat die was gestopt. Op zijn vraag ‘mag ík dan helpen?’ werd warm gereageerd. En zo ging Menno aan de slag als vrijwilliger in Kinderbibliotheek ’s-Gravenland.

Ook kwam er een de Bibliotheek op school. “Maar die zijn natuurlijk niet heel groot en op een gegeven moment heb je alles wel gelezen.” Dus wil Menno nu andere kinderen bieden waar hij zelf wel behoefte aan heeft gehad: een manier om een (volgend) leuk leesboek te vinden. “Een gave, grote poster waarop je steeds een vraag met ‘ja’ of ‘nee’ moet beantwoorden. Wil je een dik boek? Wil je een boek over dieren? Wil je een boek met veel plaatjes? Zo komen er dan 15 tot 20 boekentips uit, titels die echt passen bij wat jij leuk vindt.”

Menno heeft nog meer plannen, prijsvragen voor groep 1 t/m 5; de eerste rond kerst en de volgende rond Valentijnsdag, Menno’s verjaardag! Een dag erna is de dan twaalfjarige alweer jurylid bij de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd, waar een winnaar zal worden gekozen die – als afgevaardigde van Zuid-Holland – naar de halve finale mag.

Tips van de Kinderboekenambassadeur

Favoriete schrijvers heeft Menno wel. Edward van de Vendel, die ook het boek van Menno’s keuze voor de wedstrijd – Rekenen voor je leven – schreef. Carry Slee, vooral haar serie rondom Juf Braaksel. “Zo slim gedaan ook”, vertelt Menno, “want elk boek eindigt in een cliffhanger. Dan wil je gewoon het volgende boek ook weer lezen.” Ook Manon Sikkel behoort tot de favorieten. Het interactieve in de boeken van deze auteurs spreekt hem vooral aan.

Een algemene tip heeft Menno ook alvast: “Blijf gewoon een leuk boek zoeken en lees door tot de helft van een boek, ook als je twijfelt of het iets voor je is. Pas dan kom je erachter of je het leuk vindt, want soms duurt het even, dus houd even vol.” Maar, niet altijd. “Als je in het begin al gelijk te veel onbegrijpelijke woorden tegenkomt, leg het dan wel weg. Want dan is het gewoon echt te moeilijk en dan heb je er ook geen plezier in.”