Mijn favoriet: Prikkeldraad

De mooiste boeken vind je, zonder ze te zoeken. Het zijn dan vaak ook onderwerpen waarvan je niet verwacht dat iemand er een boek over kan schrijven.

Over de grens

Zo ook dit boek: Prikkeldraad. Dick Wittenberg schreef een boek over een alledaags verschijnsel. Iedereen kent prikkeldraad. Je loopt er aan voorbij zonder er over na te denken. Maar is het wel zo gewoon? De ondertitel van het boek is: een geschiedenis van goed en kwaad. Immers, prikkeldraad wordt gebruikt om de eigen plaats te beschermen en buiten te houden wat ongewenst is. Hiermee vormt het een veelzeggende grens met wat je wel en niet in je omgeving wilt. Wittenberg begint te vertellen in het Wilde Westen, volgt het prikkeldraad naar de loopgraven, het ijzeren gordijn, Johannesburg, maar ook naar Nederland.
Dit boek sluit mooi aan bij het komend jaarthema van de bibliotheek: over de grens. Hierbij gaat het om mensen die een land verlaten op zoek naar een nieuw thuis. Het gaat ook om hoe gastvrij je bent en in staat om je horizon te verbreden. Als het ware je eigen grenzen verlegt.
Wittenberg laat zien wat prikkeldraad gedaan heeft sinds de uitvinding. Hiermee is het een technisch, historisch en politiek boek geworden. Precies het soort boek dat voor bibliothecarissen moeilijk in te delen is, vaak de interessantste boeken.

Ik vind het boek mooi, omdat het een voorbeeld is van wat lezen kan betekenen. Door na te denken over een gewoon verschijnsel als prikkeldraad, word je je bewust van de wereld om je heen. Heb je het eenmaal gezien dan is je wereld blijvend veranderd. Graag wil ik dit boek in de collectie zien. De bibliotheek is namelijk de plaats bij uitstek titels te vinden die je niet zocht, maar die wel heel prachtig zijn. Voor die toevalstreffers is zelfs een term: serendipety. Volgens mij het beste dat een bibliotheek kan bieden.

Meer: VPRO Boeken