Mijn favoriet: Suzanne en Edouard Manet

“Suzanne en Edouard Manet. De liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder”, een mooie en meeslepende biografie over de beroemde schilder Edouard Manet en zijn Nederlandse vrouw Suzanne Leenhoff.

Zij leerden elkaar kennen bij de ouders van Manet waar Suzanne pianoles gaf aan de jongere broers van Edouard. Suzanne en Edouard leefden middenin de fascinerende kunstenaarswereld van het negentiende-eeuwse Parijs. Manet schilderde en Suzanne organiseerde bijeenkomsten (salons) die door heel artistiek Parijs werden bezocht. Zo kwamen er behalve beroemde impressionistische schilders als Degas, Monet en Renoir ook veel schrijvers en musici bij hen over de vloer.

Dit boek vertelt over hun kunst, hun familie, hun liefde. De verhalen achter de schilderijen worden verteld: wie staan erop, hoe werden de schilderijen ontvangen, wat betekenden de schilderijen voor Manet zelf?
Een recensent van het Brabants Dagblad schreef: “Een meeslepend en romantisch verhaal. Leest als een roman”. En daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.