Mijn favoriet: Kaaskoppen

Robert Vuijsje

Actueler dan ooit en gebaseerd op de gewaardeerde serie interviews: ‘Het land van afkomst’ in de Volkskrant. Hierin onderzoekt Robert Vuijsje wekelijks welke rol afkomst speelt in Nederland. Deze interviews vormen de basis voor het boek 'Kaaskoppen’. De Nederlander van nu.

Robert Vuijsje is van joodse afkomst, maar heeft het uiterlijk van een Marokkaan. Ook al is hij Nederlander, hierdoor weet hij als geen ander hoe moeilijk het kan zijn als je anders bent. De zoon van Robert Vuijsje heeft een donkere huidskleur en krulhaar. Door naar zijn zoon te kijken ging hij zich vragen stellen over het huidige Nederland. Het Nederland dat er zo anders uitziet dan 50 jaar geleden.

Van juli 2014 tot november 2015 interviewde hij 62 mensen. Nieuwe kaaskoppen, kaaskoppen met een kleurtje, kaaskoppen met een andere achtergrond dan de ‘autochtonen’, maar ook een paar echte kaaskoppen. Mensen werkzaam bij de tv, acteurs, rappers en andere muzikanten, ondernemers, sporters en voetballers, politici, wetenschappers, schrijvers en comedians. Al deze nieuwe kaaskoppen hebben een eigen achtergrond en andere ervaringen met discriminatie en het leven en werken in Nederland.

Hoe dan ook: Nederland ziet er qua bevolkingssamenstelling anders uit dan 50 jaar geleden. Daarom een aanrader deze zeer leesbare bundel van Robert Vuijsje te lezen.

Ik vind het een mooi boek, een zwaar onderwerp luchtig en humoristisch beschreven.