Mijn favoriet: Het huis waar jij van hield

Tatiana de Rosnay

Een Parijse vrouw vecht voor haar huis vol herinneringen. Parijs, tweede helft 19de eeuw. Door de ambitieuze stadsvernieuwingen van baron Haussmann verdwijnen er complete wijken van de kaart. De huizen van duizenden Parijzenaars worden onteigend. Ondertussen kabbelt het leven van Rose Bazelet rustig voort, ze leest Le Petit Journal en maakt wandelingen in de tuinen rond het Palais du Luxembourg. Tot de dag waarop de noodlottige brief komt: haar huis ligt op het tracé van de boulevard Saint-Germain en moet worden afgebroken. Haar wereld dreigt in te storten, maar Rose bindt de strijd aan met de prefect en met de keizer, om het familiebezit te redden, het huis dat een angstvallig bewaard geheim herbergt.

Dit is het verhaal van de oude dame Rose Bazelet die haar verhaal en meteen ook de geschiedenis van Parijs verteld door middel van brieven die ze schrijft aan haar overleden man Armand Bazelet. Rose neemt ons mee naar het Parijs van ongeveer 1850. Daar begint haar geschiedenis en die van Parijs. Parijs wordt gerenoveerd en hele wijken moeten verdwijnen. Wat ze nooit voor ogen had gehouden gaat gebeuren. Haar huis, het huis waar Armand zo van hield moet verdwijnen. Het ligt op de tracé van de boulevard Saint-Germain en moet worden afgebroken. Heel lang vecht ze ertegen. Ze wil het huis behouden maar gaat dat lukken? En blijft haar zo goed bewaarde geheim ook geheim?

Wat een prachtig verhaal. Ik wist eigenlijk niet wat ik moest verwachten. Ik had haar andere boek Haar naam was Sarah gelezen en die vond ik echt prachtig. Ik kon me niet voorstellen dat deze dat niet zou zijn. Er zit wel een verschil in. Dit boek is namelijk een verhaal in briefvorm. Daar moet je wel van houden. Het is toch iets anders dan een gewoon verhaal. Het las prima trouwens. De karakters worden goed uitgediept waardoor je vooral voor Rose sympathie krijgt en wil weten wat haar is overkomen. Ik vind het zeer knap hoe de auteur zo mooi over Parijs kan schrijven. Zeer beeldend. Het is eenaaneen schakeling van beschrijvingen van het oude Parijs. Een feest voor je zintuigen. Zo goed wordt het beschreven. Je hebt het gevoel dat je daar rondloopt. Ik was wel heel erg benieuwd wanneer het geheim ter sprake zou komen aangezien het soms wel een beetje langdradig was en ik steeds een beetje ongeduldiger werd. Maar helaas het wordt echt helemaal aan het einde kort belicht. Het speelt wel in het hele boek een rol maar aan het einde weet je het pas. De hoofdstukken zijn kort en het verhaal is makkelijk te volgen. Het boek is niet dik dus je hebt het snel uit.