Mijn favoriet: GPS wijzer

GPS-wijzer: alles wat jij wilt weten over je Garmin outdoor gps en BaseCamp, Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek.

1."Vader weet de weg en ik weet nog van niets." 2."En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt."

Zomaar een paar regels uit Nederlandse liedjes uit de vorige eeuw, toen het gebruik van GPS-apparatuur nog niet zo ingeburgerd was als tegenwoordig: bijna iedere nieuw verkochte auto beschikt over een navigatiesysteem en anders is er voor relatief weinig geld wel een los apparaat beschikbaar. Niet alleen voor in de auto is GPS beschikbaar, maar ook voor outdoor-aktiviteiten als wandelen, fietsen, watersport en geocaching, het nieuwe schatzoeken.

Deze apparaten werken anders dan de auto-Tomtom, zijn duurder in aanschaf, vaak waterdicht, schokbestendig en vragen meer kennis van de gebruiker dan het invoeren van de bestemming. De grootste speler op de markt hiervoor is Garmin.

Een zeer goede handleiding is De GPS-wijzer van Reitsma en Verbeek, die inmiddels aan de 12e druk toe is. Besproken worden niet alleen de laatste modellen, maar ook een paar voorgaande, zodat het boek niet heel snel veroudert.

Ook als je nog niet beschikt over een GPS is dit boekje de moeite waard; er worden veel tips gegeven om het voor jou meest geschikte apparaat te kiezen. Groot voordeel van deze publicatie is de handige indeling, die daarnaast nog eens ondersteund wordt door een alfabetisch onderwerpen-register en een overzicht van interessante websites. Ook het praktische formaat is een pluspunt: je kunt het makkelijk meenemen in je rugzakje, hoewel 224 pagina's een aardig stapeltje papier is.

Heb mijn GPS erbij gepakt en dingen uitgeprobeerd, zowel buiten in de natuur, als binnen achter de computer, waar ik wandel- en fietstochten van internet op mijn toestel heb geplaatst. Ook de benodigde gratis software wordt beschreven. Kortom, een boekje om zowel binnen als buiten actief te gebruiken. Dubbel genieten dus, daarom: Mijn favoriet voor jou!

 1. uit: Veilig achterop bij vader op de fiets van Paul van Vliet. 2. uit: Kronenburgpark van Frank Boeijen.#mijnfavorietvoorjou