Mijn favoriet: Buitenstaanders

Buitenstaanders gaat over een jong gezin met 2 zoontjes. Ze zijn met de auto op weg naar hun vakantiebestemming, maar belanden in een sloot in de buurt van een schijnbaar verlaten huis.

Niets is minder waar, het wordt bewoond door een ongewoon gezelschap bestaande uit een oude vrouw met een wel heel bijzondere voorkeur, haar zoon, een identieke tweeling, een zwakbegaafd meisje en een sullige klusjesman. Ze worden hier opgevangen en direct ingeschakeld bij de voorbereidingen van een feest dat ’s avonds moet plaatsvinden. Door de aanwezigheid van de nieuwkomers neemt één en ander een onheilspellende wending en een drama dreigt.

Buitenstaanders, van de Nederlandse schrijfster Renate Dorrestein, zij debuteerde in 1983 met dit boek en sindsdien zijn er zijn meer dan 150.000 exemplaren van verkocht en staat het nog steeds op leeslijsten. Als jubileumuitgave is het onlangs opnieuw uitgebracht. Inmiddels heeft ze een heel oeuvre aan boeken geschreven. De meeste daarvan heb ik met heel veel plezier heb gelezen. Ze heeft een heel eigen stijl van schrijven met veel humor, bizarre situaties en verrassende plots. Bovendien verwerkt ze op ingenieuze wijze maatschappelijke kwesties in haar romans.