Biografie Jan Vermeulen

Ik ben geboren en opgegroeid in Krimpen aan den IJssel. Vanwege mijn belangstelling voor zowel Nederlands, geschiedenis als onderwijs ging ik aan de Hogeschool Rotterdam naar de lerarenopleiding voor deze twee vakken.

Later heb ik daarnaast een doctoraal geschiedenis gehaald en een eerstegraads bevoegdheid Maatschappijleer. Ik geef sinds 1993 les aan het Driestarcollege in Gouda en woon sinds datzelfde jaar in Capelle aan den IJssel.

Al een aantal jaren schrijf ik mee aan verschillende geschiedenismethodes, waaronder de methode Bronwijzer. Deze methode begint ieder hoofdstuk met een historisch verhaal. Eerst schreef Henk Koesveld deze historische verhalen, maar toen hij erachter kwam dat ik ook verhalen schreef, gaf hij de redactie de suggestie om de verhalen door mij te laten schrijven. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Mijn leerlingen zijn een goede graadmeter om te horen of een verhaal geslaagd is: ik lees ze in de klas voor. Meestal zorgt dat na vijf minuten voor een weldadige stilte: iedereen wil weten hoe het afloopt!

Toen uitgeverij De Banier mij vroeg om het bijzondere verhaal over de onderduikers in de Breepleinkerk in verhaalvorm door te geven aan de jeugd, was ik daarvoor direct enthousiast: het is een prachtig verhaal dat het waard is om doorgegeven te worden: vrijheid geef je door. Maar ook de herinnering aan onvrijheid, om de waarde van vrijheid in te zien!

Al eerder verscheen van mijn hand het boek Tijdelijk voor anker over de geschiedenis van de gereformeerde kerk in Ouderkerk aan den IJssel.

Mijn historische jeugdroman Het geheim van het Breeplein (uitg. De Banier, Apeldoorn 2015) is een jeugdboek over een heel bijzonder verhaal: de onderduikers die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven het orgel van de Breepleinkerk verborgen zaten en verzorgd werden door het kostersgezin De Mars en het predikantsgezin Brillenburg Wurth.

Het boek is mijn eerste fictiewerk, maar is te zien als een logische vervolg op mijn historische belangstelling en eerdere activiteiten.