De bibliotheek ondersteunt het bevorderen van digitale vaardigheden

Internet neemt een prominente plek in, zowel thuis als op het werk. Meer dan 90% van de Nederlanders heeft immers toegang tot het internet. Maar dat betekent niet automatisch dat iedereen ook zonder problemen zijn weg vindt op het internet!

De digitale ontwikkelingen zijn misschien voor jou vanzelfsprekend, maar dat geldt niet voor iedereen. Veel laaggeletterde-, laagopgeleide-, anderstalige – en/ of oudere Capelle- en Krimpenaren hebben moeite het gebruik van internet.

De bibliotheek biedt deze doelgroepen mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen op digitaal vlak. Hieronder een overzicht van ons aanbod op het gebied van digitale vaardigheden.

  • Het kabinet wil dat we al onze zaken met de overheid online (kunnen) regelen.

    Ook nu kunnen bedrijven en burgers al overheidszaken digitaal afhandelen. Dat is gemakkelijk, maar roept ook vragen op over veiligheid en privacy. Wat is de digitale overheid?

    Onder digitale overheid verstaan we de online communicatie tussen burgers, bedrijven en overheid. De overheid heeft verschillende online diensten die daarbij helpen.

  • De digitale kloof is het verschil tussen mensen die profiteren van digitale technologie en mensen die dat niet doen.

    Ze hebben wel toegang tot internet, maar missen digitale vaardigheden.

    Met name ouderen, allochtonen, minima en verstandelijk beperkten (LVB-ers) zijn groepen die moeite hebben om digitaal bij te blijven. Zij voelen zich daardoor geen volwaardig burger van deze maatschappij.

Digitaal meedoen

Bekijk het aanbod van cursussen en hulp op het gebied van digitale vaardigheden in Capelle aan den IJssel. Handig als u bijvoorbeeld uw computer-, tablet- en internetvaardigheden wilt verbeteren. 

Online cursussen van de Bibliotheek

Cursus Klik & Tik – Het internet op!

Dé cursus die jou als beginner op het internet alle handvatten geeft die je nodig hebt om goed en veilig gebruik te kunnen maken van het web.  

Wat is internetbankieren?

In dit filmpje legt Steffie uit wat internetbankieren is.

DigiD wat kun je ermee?

In dit filmpje legt Steffie uit wat DigiD is, hoe je DigiD kunt aanvragen en hoe je het kunt gebruiken.

Hulp nodig? De bibliotheek biedt een cursus DigiSterker aan.

Cursus DigiSterker

Ontdek wat je allemaal zelf via internet kunt regelen met DigiD.

De overheid biedt steeds meer diensten aan via het internet. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, een nieuw paspoort, het zoeken naar werk of het doorgeven van een verhuizing. Vaak wordt daarbij je DigiD gevraagd; het is je persoonlijke digitale sleutel voor de overheid.

Ervaringen van een Digisterker-cursist