Krimpens lijsttrekkersdebat

10 maart 2018, van 20:00 tot 22:00 | De Tuyter, Nachtegaalstraat 8 Krimpen aan den IJssel

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Woensdag 21 maart 2018 is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Hét moment waarop de Krimpenaar — jij! — zijn stem kan laten horen. En als je goed geïnformeerd bent, maak je betere keuzes. Alleen zo kun je een stem uitbrengen die echt bij jou past!

De bibliotheek is de plek waar je die informatie kunt vinden en speelt daarmee een onmisbare rol in de democratie.

Lijsttrekkersdebat

Vóór die gemeenteraadsverkiezingen eerst nog iets anders; de bibliotheek organiseert op zaterdagavond 10 maart in de Tuyter namelijk een lijsttrekkersdebat. De lijsttrekkers van alle Krimpense politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen gaan op deze avond met elkaar in debat, zoals dat heet. Zo kun je de partijen en hun vertegenwoordigers echt leren kennen voordat je je stem uitbrengt. En een debat, dat kun je ook wel een woordenstrijd noemen. Een twistgesprek! Er worden stellingen voorgelegd aan de lijsttrekkers, waarna zij hun zegje over die kwestie mogen doen. Het publiek praat mee.

Duidelijke taal

De bibliotheek wil een brug slaan tussen politiek en inwoners van Krimpen; hoe oud, jong of nieuw ook!

“De bibliotheek speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van taalvaardigheden. Deze behoren samen met de reken- en digitale vaardigheden tot de basisvaardigheden. Wij zien het als onze kerntaak dat iedereen zich hierin goed kan ontwikkelen”, aldus Conny Reijngoudt, directeur Bibliotheek aan den IJssel.

De bibliotheek wil zich met het organiseren van deze avond sterk maken voor helder, eenvoudig taalgebruik: begrijpelijk voor iedereen! Daarom koppelen we aan het debat een wedstrijd. Welke lijststrekker praat het meest helder en gebruikt eenvoudige woorden om zich uit te drukken? Dát is de vraag!

Politieke leiders zijn goede debaters, oké. Maar hoe duidelijk zijn ze voor de kíezer? Met name voor de nieuwe stemmers: nieuwkomers in Nederland en jongeren.Een jury beoordeelt de sprekers op de manier waarop zij hun standpunten naar voren brengen. Ook het publiek spreekt zich uit. Stem je mee?