Filosoferen: ouder en kind

Filosofe Karin Glaubitz filosofeert met kinderen naar aanleiding van verhalen. Op haar website vind je door haar vertelde verhalen met opdrachten.

Filosoferen met kleintjes vanaf 4 jaar

Hieronder vind je linkjes naar verhalen voor kinderen uit groep 4,5,6 om zelfstandig te doen (of met ouders) En voor jongere kinderen vanaf 5 jaar samen met ouders.

De reis
Een kort mooi verhaal uit de bundel van Arnold Lobel, “Bij Uil Thuis” (Ploegsma, 2016) Voor de allerkleinsten een prachtig verhaal, met hieronder boeiende en actuele vragen om met je kindje na te denken over reizen, afstand en familie. Ook zit er een leuk spelletje bij om samen te doen of met een paar andere kindertjes thuis.

Olifantenei
Met deze lesbrief kan je zelf een klein filosofisch onderzoek doen en een leuke creatieven opdracht uitwerken.

Tranenthee
Prachtige aanknopingspunten om met je kind samen na te denken over wat verdriet is, of je verdriet kan verzamelen, delen, proeven etc. Niet alleen voor hele jonge kinderen maar ook voor grote kinderen (en volwassenen) een mooi thema.

Bobbels
Het verhaal geeft een mooie ingang om met je kind na te denken over wat je wel/niet ziet, wat er is als je niet kijkt of als het donker is. Maar ook geeft het verhaal veel ingangen om te praten over baas zijn over jezelf (of je eigen bed!…)

Gulzige geit
Het boek Gulzige Geit, Petr Horácek (Lemniscaat, 2017) is heel geschikt om met jonge kinderen (kleuters tot 7 jaar ) te filosoferen over eten en over de invloed van eten op hoe je er uit ziet en hoe je je voelt, over wat je wel of niet mag of kan eten en het verschil tussen mensen en dieren. En dingen kunnen leren of al weten. Hier heb je tips om het filosofisch gesprek rondom deze onderwerpen te starten met je kind.

Voor de oudere kinderen (vanaf 10)

Filosoferen thuis
Op deze pagina staan filosofische opdrachten die kinderen van de basisschool zelfstandig kunnen doen. Alleen of samen met anderen in hun leefomgeving.Er zit een verhaal bij en vragen en opdrachten om zelfstandig uit te voeren.

Gevangen
Deze begeleiding voor een filosofisch onderzoek is voor oudere kinderen van de basisschool bovenbouw of middelbare school. Je kan dit onderzoek zelfstandig doen of in gesprek met anderen, ouders, broers/zussen /vrienden etc

Spelregels voor de dokter
Hier vertelt Karin het verhaal van Asklepios uit de Griekse Mythologie.